Står du overfor en investering i en ny sovepose? Valg af sovepose kan være uoverskueligt fordi der er mange valgmuligheder, og grundlæggende set er der ikke noget entydigt svar på spørgsmålet: “Hvilken sovepose skal jeg vælge?”.
Hvilken sovepose du skal vælge er individuelt og afhænger af dine behov og krav, som udgangspunkt kan du overveje følgende:
- Hvad er budgettet for dit køb?
- Betyder vægt og pakkestørrelse noget?
- Hvornår på året og under hvilke omstændigheder skal du bruge soveposen?
På denne side vil vi forklare dig om de grundlæggende begreber ved en sovepose, således du er klædt på til at træffe beslutningen.
Soveposefyld: Dun eller fiber?
En af de første overvejelser er at gøre op med dig selv, hvilket fyld der skal være i din sovepose. Skal det være dun eller fiber?
Dun er naturlige og kommer typisk fra gæs, hvor fiber er kunstigt fremstillet polyester. Hver af dem har deres fordele og ulemper, som vi nu vil se nærmere på.
Soveposefyld: Dun
Dun der anvendes i soveposer kommer ofte fra gæs, da disse dun er finere end fra f.eks. en and. I dyreverdenen fungerer dun isolerede, og det er netop denne egenskab der gør at de anvendes som fyld i blandt andet soveposer. Der er naturligvis forskel på kvaliteten af dun, og derfor findes der også en skala der kan beskrive duns isoleringsevne.
Fill power (fyldekraft eller bæreevne på dansk) betegner isoleringsevnen af dun, og angiver hvor meget luft en given vægtmængde dun fylder. Et højere tal er derfor bedre end et lavere tal.
Desværre der findes to målemetoder for at beregne fill power – én for USA (Fill power US) og én for Europas (Fill power EU). Der er ikke en direkte sammenhæng med man kan tilnærmelsesvis sige at 750 EU fill power er lig med ca. 800 US fill power. Den EU-værdi er altså lavere end den tilsvarende US-værdi.
I forhold til den den europæiske skala kan man bruge følgende overordnede inddeling:
- Under 450 er i den lave ende
- 500-600 er middel
- Over 600 er i den bedste ende
- Ca. 900 er den maksimale fill power.
Fill power angiver altså hvor meget luft der “fanges” i dunen, og derved hvor meget den holder på varmen. Udover den naturlige isoleringsevne fra dun har den også et par andre fordele. Dun er et ekstremt let materiale hvilket betyder, at du kan holde en lav vægt på soveposen. Hertil kommer at dun kan komprimeres relativt meget og det giver dig en lav pakkevolumen på din sovepose.
På den negative side er der naturligvis også et par ulemper ved dun, som skal med i overvejelserne inden du køber en dunsovepose.
Først og fremmest skal du så vidt muligt undgå, at soveposen bliver våd. Det gør sig også gældende med en fiber-sovepose, men især for dun. Når dun bliver våde klasker de sammen, og mister næsten 100% deres isoleringsevne. Hertil kommer at en våd dunsovepose er praktisk talt umulig at tørre uden adgang til en tørretumbler. Det kan naturligvis lade sig gøre, men for at genskabe den oprindelige struktur i dunene er der behov for kunstig tørring.
Derudover kommer prisen. Et naturligt fremstillet kvalitetsprodukt koster penge, og jo bedre kvalitet – jo dyrere er det. Der vil derfor være markant forskel i prisen på to tilsvarende soveposer, henholdsvis dun og fiber.
En kort opsummering på fordele og ulemper ved en dunsovepose:
Fordele:
- Lav vægt
- Lav pakkevolume
- Naturprodukt
Ulemper:
- Prisen
- Er uanvendelig hvis den bliver våd
Soveposefyld: Fiber
Som modsvar til den naturlig dun findes der fiber, som er kunstigt fremstillet og består af polyester. Fiberfyldet består af “klumper” af tætspundne tråde som danner en form for fibermåtte, som anvendes som isoleringen i din sovepose. Der findes mange forskellige fiberprodukter, og der sker hele tiden en udvikling på dette punkt. Producenterne laver simpelt bedre og bedre fiberprodukter – hvilket giver bedre kvalitet og lavere priser.
En af de umiddelbare fordele med fiber er, at det er fremstillet af plastik og derfor beholder strukturen – selvom det bliver vådt. Og med strukturen intakt sker der kun en minimal nedsættelse af isoleringsevnen når en fibersovepose bliver våd.
Men fordi at det er et plastikprodukt vil fibrene med tiden knække, hvilket betyder at isoleringsevnen bliver dårligere med tiden. Hertil kommer at vægten af fiberfuld er højere end dun.
En kort opsummering af fordelene og ulemper ved en fibersovepose:
Fordele:
- Er anvendelig selvom den bliver våd
- Prisen
Ulemper:
- Høj vægt
- Høj pakkevolumen
- Kunstigt produkt
Der findes ikke en fill power værdi for fiberfyld, og derfor anvendes den europæiske temperaturklassifikation (EN 13 357) når soveposer skal sammenlignes.
Sovepose komforttemperatur
I 2005 blev der indført en europæisk temperaturskala, som anvendes til at klassificere en sovepose – altså skalaen siger noget om “hvor god er soveposen“. Igen er det en individuel betragtning hvad “god” dækker over, men målingerne er udført efter samme procedure og derfor er det muligt at sammenligne soveposerne på denne parameter.
Skalaen angives EN 13 357, og består af fire værdier som angives for en given sovepose.
- Upper limit (øvre grænse): Angiver hvor varmt der kan være mens en standard mand kan sove uden at begynde at svede. Manden er placeret i soveposen med armene udenfor, og lynlåsen lynet helt op.
- Comfort (komforttemperatur for kvinder): Angiver temperaturen hvor en standard kvinde vil begynde at fryse. Kvinden ligger almindeligt i soveposen.
- Lower limit (komforttemperatur for mænd): Angiver temperaturen hvor en standard mand begynder at ryste af kulde. Manden ligger i fosterstilling i soveposen.
- Extreme (ekstremtemperatur): Angiver temperaturen hvor en standard kvinde kan overleve seks timer, dog med mulighed for forfrysninger.
Til disse målinger anses en standard mand som 25 år, 1,73 meter høj med en vægt på 73 kg. En standard kvinde anses som 25 år, 1,60 meter høj med en vægt på 60 kg.
Det anbefales udelukkende at vurdere soveposerne udfra komforttemperaturen for henholdsvis mand og kvinde når du skal sammenligne soveposer.
Hvad er en 3 sæson sovepose?
Ved siden af denne temperaturskala inddeles soveposer ofte i en lidt mere overordnet gruppering som f.eks. sommer-, vinter- og 3 sæson sovepose. Det har ikke nogen betydning for selve soveposen, det gør det blot nemmere at finde en sovepose der passer til dit behov.
- 1 sæson (sommersoveposer): Soveposer der kan anvendes om sommeren.
- 2 sæson: Soveposer der kan anvendes fra sen forår til tidlig efterår.
- 3 sæson: Soveposer der kan anvendes fra tidlig forår til sen efterår.
- 4 sæson (vintersoveposer): Soveposer der kan anvendes hele året.
- 5 sæson (ekstremsoveposer): Anvendes ikke ofte, men dækker over soveposer til ekspeditioner osv.
Sovepose: Form og længde
Udover hvor varm soveposen er (isoleringsevne) skal du også tage stilling til hvilken form den skal have, og vi gennemgår her de mest almindelige.
- Tæppeform: Soveposen har form som en rektangel, altså en aflang firkant. Det betyder at den er lige bred forneden, som den er foroven. Lynlåsen kan lynes op hele vejen, og den kan derfor udfoldes som et tæppe.
- Mumieform: Soveposen er smal ved fødderne og bred fra hoften og op til skuldrene. Den umiddelbare fordel er, at man ikke er så klemt og armene kan bevæges mere frit.
- Konisk form: Soveposen er smal ved fødderne og bredes ud i en blød bue op omkring hoften, indtil den snævres ind igen lige efter skuldrene.
Det er smag og behag hvilken form der passer bedst, men mumieform den mest udbredte.
Med til formen hører også længden på en sovepose, og her er det vigtigt at du køber en sovepose der passer. Bliver soveposen for kort skal du sove med hovedet / overkroppen udenfor soveposen, og så er den ikke meget værd. Bliver den derimod for lang har du mere luft i soveposen du skal varme op, hvilket i sidste ende betyder at den ikke er så varm som forventet.
Praktiske overvejelser
Når du køber en sovepose er der også et par praktiske ting som er værd, at overveje. Hvilken side sidder lynlåsen f.eks. i? Det er vigtigt, at det passer til din “skrivehånd”, og skal sidde i den modsatte side.
- Er du venstrehåndet skal lynlåsen sidde i højre side
- Er du højrehåndet skal lynlåsen sidde i venstre side
Og bagved og/eller foran er der placeret en isoleringsflap, og her kan du med fordel undersøge hvor nemt lynlåsen sidder fast i denne. Ligesom at du bør vurdere kvaliteten af lynlåsen. Er det en lille og spinkel lynlås, eller er det en lidt større og grovere lynlås. Her vil den grove lynlås være at fortrække, da den ikke går så nemt i stykker – og kan fungere selvom der skulle sætte sig lidt sand i lynlåsen.
Der er således mange overvejelser og betragtninger der hører med når du køber en sovepose. Men husk i sidste endnu er det smag og behag, og en individuel beslutning om hvilken sovepose der bedst dækker dine behov og krav.